Nihza's verden

Hva jeg finner på om dagene

Det lukter vanilje…. :-)

Kategori: Baking og matlaging | 1 kommentar » - Skrevet torsdag 8. august , 2013

Akkurat nå lukter det vanilje i huset, og det lukter veldig mye vanilje av meg!! Faktisk!

Hvorfor spør du? Ja da, det har seg sånn: Siden 1993 da jeg reiste til USA første gang og oppdaget ‘McCormicks Vanilla Extract’ har jeg vært avhengig av vanilje-ekstrakt til baking. Jeg kjøpte med meg en stor flaske hjem. Da sånt ikke selges i norge vernet jeg om den første flaska mi som om den var av gull, sparte på dråpene og brukte de kun ved spesielle anledninger. Jeg hadde faktisk den flaska i 5 år!!!!! Ved neste tur til USA hamstra jeg med meg vanilje-ekstrakt hjem, etter det lette jeg i alle mulige butikker, fant vaniljepulver i sverige  osv som jeg kunne bruke, kjøpte med vanilje-ekstrakt fra sydenturer osv. Så de siste årene nå har jeg faktisk hatt ganske god tilgang på de edle dråpene takket være hamstergenet mitt i denne sammenhengen.

For en stund tilbake posta ei venninde av meg på facebook at hun hadde fått tak i en ganske stor bunke vaniljestenger og skulle lage hjemmelagd vanilje-essens……!!! Etter dette har jeg vært på utkikk etter vaniljestenger. Som de fleste av dere sikker vet – så er vaniljestenger ganske dyre her i norge, er ikke så mye billigere i sverige heller oppdaga jeg :-( MEN – så satt jeg og surra inne på e-bay en dag. der fant jeg at de solgte bunker med 50 og 100 vaniljestenger til mellom 75 – 150 kroner. Etter litt leting fant jeg en selger som sendte til norge for en billig penge. Importreglene rundt disse vaniljestengene ble jeg ikke helt klok på, men etter litt vurdering fant jeg ut at det var verdt å prøve, så jeg bestilte først en ‘liten’ pakke på 25 stk. Etter ei uke hadde jeg de i posten, vakumpakket og rett gjennom tollen uten problemer :-) Kan tro jeg var fornøyd!! Så jeg bestilte da en pakke med 100 stk, de også kom velberget fram, vakumpakket.  Og for å være sikker så bestilte jeg 25 til, bare sånn fordi ;-)

IMAG1747 IMAG1749

 

Ved hjelp av tilbud hos SAS charters forhåndsbestilling og sprit-kvoten til snille mamma’n min så ble en liter vodka kjøpt inn nå i sommer :-)

IMAG1748 IMAG1750

 

For å få plass til vaniljestengene måtte litt av vodkaen på flaska helles ut, så jeg fant ei tom lita glassflaske jeg hadde stående og vaska denne godt. Starta med å snitte vaniljestengene på langs og ha de ned på flaska, deretter helte jeg over vodka, skrudde godt igjen og rista flaska godt.

IMAG1751 IMAG1752 IMAG1753

 

Deretter snittet jeg flere stenger og fylte på den store vodkaflaska. Snittet er gjort for at frøene skal få komme ut og for at alkoholen virkelig skal få trekke den gode vaniljesmaken ut av stengene :-)

IMAG1755 IMAG1756 IMAG1757 IMAG1758

Jeg har overdrevet bruken av vaniljestenger så det gjør noe :-P Oppskrifter på nettet snakker om 5-7 stenger på 2,5 dl alkohol, her er det 100 stenger på 1 liter vodka…..!!! Men, jeg er ute etter en skikkelig sterk essens som skal bli svart i fargen. Flaskene skal nå settes i et skap og glemmes noen måneder. Alternativt kan jeg helle av essensen når den virker sterk nok og fylle opp med ny vodka for å lage mere. I tillegg har jeg fremdeles 50 stenger igjen, så bare jeg kjøper mer vodka skal jeg ikke klare gå tom for vanilje-essens med det første ;-)

Hmmm…. kanskje jeg skal gå på leting etter noen søte små flasker… Hjemmelagd vanilje-essens kan sikkert bli fine gaver til bakeglade www.ohnerezeptfreikauf.com/ie/ venner og familiemedlemmer ;-)

 

Kommentarer

  1. LinnThere sier:

    Hei!
    Jeg har tenkt på dette en lang stund nå og kjøpte meg den samme flasken som du har på Finnland og har sett på akkurat de samme vaniljestangene på ebay! :-) Har du bestilt nye vaniljestenger i det siste? Når jeg skulle sette inn bestillingen fikk jeg en varsel fra ebay om at jeg måtte være forsiktig med tollsystemet i mitt land… Har du fått noen problemer med å kjøpe vaniljestangene? :-)(Kun synlig for administrator) *

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "Nihza's verden" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.